неделя, 26 април 2009 г.

Външен(USB) Хард диск за компютъра

На всеки собственик на компютър е идвал момент, в който твърдият му диск се е оказвал с зает обем. Независимо дали сте колекционер на музика и филми, или просто избраният от вас диск вече е морално остарял, идва момент, в който се налага добавянето на втори. Съчетаването му с възможността той да служи и като устройство за пренасяне на информация ще ни даде доста голяма свобода. Какво ни е необходимо за тази цел?

За да използваме допълнителния диск като устройство за пренасяне на голям обем информация, ще ни е необходима съответната кутия. Тук съвсем не става въпрос за каква да е кутия, а за такава, която осигурява връзка между него и компютъра и в същото време защитава диска до известна степен. Преди да пристъпя към различните предложения, ще отбележа съществуването на един алтернативен вариант, за който вероятно вече сте се досетили – т.нар. чекмедже за твърд диск. Основният му недостатък в случая се състои в това, че след изваждането на диска от него той става незащитен, докато при външната кутия този момент липсва. От тази гледна точка последващото пренасяне на диска става по-рисковано, защото липсва каквато и да е допълнителна опаковка.

Кутия за външен диск



Ще започнем с предложенията на фирмата Point of View – това са моделите R-720116-1 и R-720182. И двата представляват елегантни кутии за 2,5-инчови дискове, изработени от алуминий с цел подобряване на топлоотдаването. Последното е от доста сериозно значение, тъй като нерядко се случва твърдите дискове да се загряват до температури от порядъка на 45-50С по време на работа.

Първият от двата модела – R-720116-1, използва стандартен АТА интерфейс за свързване с поставения в него диск, а комуникацията между него и системата се осъществява чрез USB порт на кутията. Устройството идва със съответните болтчета за фиксиране на диска и капака на кутията, както и с USB кабел, диск с драйвери и дори миниатюрна отвертка. Впрочем притесненията, че подобно устройство би отнело един от и без това малкото на брой USB портове на системата са неоснователни, тъй като кабелът му се явява същевременно разклонител. Освен тях имаме още кожено калъфче, в което да поставим кутията за по-голямо удобство при пренасянето й. На нея е предвиден съответният светодиод, с който се индицира работата на диска в момента, съответно се указва дали може да го изключим от системата. Що се отнася до захранването на диска, енергията за тази цел идва от USB порта на компютъра. За финал ще отбележа, че в самата кутия има своеобразно меко уплътнение, с което се гарантира стабилността на поставения вътре диск.

Второто предложение на PoV – R-720182 е моделът, предназначен за използване със SATA твърди дискове. Тук отново е използвана матова алуминиева кутия, благодарение на което поставеният в нея диск ще се охлажда добре. За доброто уплътняване и стабилността му е предвиден мек дунапрен в дъното на кутията. Статусът на устройството се показва от два LED индикатора на кутията, а свързването й към компютъра отново става чрез USB кабел. Интересно е реализирано захранването на диска при този модел – то е на отделен жак на кутията, който обаче отново се свързва към USB порт на системата. За целта в комплекта имаме два кабела: за трансфер на данни и за захранване на устройството. Освен това ще намерим още съответните болтчета и отвертка за тях, диск с драйвери и мек кожен калъф, в който да поставим кутията при транспортиране.


MSI StarTray

Продуктът на MSI е изработен изцяло от алуминий, което спомага за доброто охлаждане на поставения в нея твърд диск. Както моделите на PoV, и StarTray е предвиден за използване с 2,5-инчови устройства и се свързва с компютъра посредством USB кабел. Що се отнася до интерфейса на самия диск, при StarTray той е ATA. Освен кутията получаваме още USB кабел за свързването й към компютър, диск с драйвери и калъф от мека кожа, в който да поставяме StarTray при транспортиране. Впрочем, като стана въпрос за транспортиране, поставянето на диск в StarTray може да изисква допълнителното му уплътняване, за да се избегне удрянето му в стените на кутията.По време на работа StarTray указва статуса си посредством LED на предния си панел. Захранването на диска става чрез същия USB кабел, с който устройството се свързва към компютъра. Самият кабел включва разклонение в частта си, която се свързва с компютъра, така че да не се намалява броят на свободните USB портове.


Blueghost Super slim

Този модел кутия за твърд диск отново е изработен от алуминий с цел по-добро охлаждане и се използва USB кабел за връзка със системата. Твърдият диск, който може да се постави в него, е 2,5-инчов, с АТА интерфейс. Комплектът включва още диск с драйвери към устройството, съответния (разклонен) USB кабел за връзка, болтчета, миниатюрна отвертка и калъфче от мека кожа. За съжаление не е предвиден никакъв начин за плътно захващане на диска в кутията, ето защо при транспортиране може да се наложи добавянето на допълнително уплътнение.

HDD External Box

Това е продукт от AOST, който, честно казано, не се различава по почти нищо от другите модели. Макар и да няма упътване, кутията е изработена от алуминий, боядисан в черно. Свързването й с компютъра става посредством USB кабел, а самата тя отново е предвидена за използване с 2,5-инчови дискове с АТА интерфейс. Всъщност разликата между нея и предишната е именно липсата на упътване, тъй като комплектът й отново включва всичко необходимо за монтажа й – това са разклоняващ се USB кабел, съответните болтчета и миниотвертка, както и диск с драйвери. Като минус може да се отчете липсата на уплътнение в нея, с което да се избегне удрянето на диска в стените й.

HDD External Case

Тук отново става въпрос за продукт, който е производство на недостатъчно известна в България фирма – AOST. Въпреки това той има доста елегантен вид и е предвиден за използване с 2,5-инчови SATA дискове. Последното е доста важно, тъй като повечето от твърди дискове, продавани в момента, така или иначе вече използват SATA интерфейс. За разлика от разгледания вече модел, използващ SATA, тук захранването на поставения вътре твърд диск идва от USB порта на системата през кабела за трансфер.Към кутията получаваме още диск с драйвери, USB кабел (разклоняващ), калъфче от мека кожа и, разбира се, миниотвертка за завиване на съответните миниболтчета :). В зависимост от използвания модел твърд диск може да се наложи допълнително уплътняване в кутията, за да се избегне неговото “шаване” вътре.

5,25 инча EN519C

Тук отново става въпрос за модел на AOST. EN512C представлява доста интересно предложение – за разлика от досега разгледаните модели, той е предвиден за използване с твърди дискове, по-големи от 2,5 инча. Освен тях имаме свободата да поставим дори оптично устройство, тъй като страничните панели на кутията могат да се свалят безпроблемно. Самата тя е изработена от алуминиева сплав, благодарение на което охлаждането на устройствата в нея ще се подобри.Свързването й към системата се осъществява посредством USB кабел или чрез Firewire 1394, като всички портове са разположени на задния й панел. В случай че решим да използваме модела заедно с оптично устройство, имаме налице дори стандартен стереожак за включване на слушалки или аудиосистема. Захранването на устройството в кутията става чрез допълнителен адаптер, който получаваме заедно с нея.

Освен споменатото захранване получаваме още всички необходими кабели, диск с драйвери, всички видове болтове за закрепване и ръководство за употреба. За разлика от моделите за 2,5-инчови устройства, тук твърдият диск закрепването на в кутията става чрез болтове, така че допълнително уплътняване просто не е необходимо.

Конкуренция

Ако просто имате нужда от допълнително дисково пространство, а не от удобен мобилен диск – джобен формат, тогава обърнете внимание на едно много интересно решение на фирмата I-O Data. Тя предлага мрежов твърд диск със собствен вграден контролер, благодарение на което в локалната мрежа ще се явява като споделено за всички устройство. Моделът UHDL-160U разполага с обем от 160 GB и може да се използва както като мрежово устройство, така и като допълнителен диск, свързан с USB порта на системата. Захранването му става чрез допълнителен адаптер, а като цяло инсталацията и свързването му са доста лесно.След като свържем захранването към UHDL-160U, включваме неговия мрежов кабел (става въпрос за случая, когато неговата роля е на мрежов диск), след което изчакваме известно време. Това е необходимо, за да може устройството да се настрои към условията на локалната мрежа. След като този процес приключи, разполагаме с новопоявил се компютър с името UHDL, който на практика представлява самият мрежов диск. В случай че възнамеряваме да използваме UHDL-160U през USB порта на системата, единственото, което ще ни е нужно, е да включим USB кабела към него.

AOST Media Center/Card reader + HDD Case

Интересна особеност при този продукт е наличието на богат избор от различни портове на задния му панел. Тук разполагаме както с обикновен композитен изход за видеосигнал, така и с S-Video и пълен набор от аудиоизходи за свързване на уредба към него. В допълнение към това, то разполага с обикновен USB порт за комуникиране с компютър. Потребителят получава дори дистанционно управление, благодарение на което управлението на устройството от разстояние става безпроблемно.

Що се отнася до използването му като медиен център, продуктът разполага със своеобразна собствена операционна система, благодарение на която можем да боравим с файловете, намиращите се на неговия твърд диск.

0 коментара:

Публикуване на коментар


Free Blog Templates